Erdoğan'dan bekleneni Biden yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, 10 milyon öğrencinin kredilerinin geri ödemelerine af uygulanacağını açıkladı. Türkiye'de ise öğrenim kredilerinde sadece anapara miktarı geri ödeniyor.

Erdoğan'dan bekleneni Biden yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, öğrenci kredilerinin geri ödemelerine af uygulanacağını açıkladı. Bu af, yaklaşık 321 milyar dolara denk gelecek ve yaklaşık 10 milyon kişinin borçları tamamen silinecek. Cumhuriyetçi 6 eyalet ise, Biden yönetiminin öğrenci kredisi af planını engellemek için dava açtı.

Bununla birlikte Biden, 24 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı bir duyuru ile öğrenci kredisi geri ödemelerini 31 Aralık’a kadar son kez ertelediğini söylemişti.

Frank Garrison isimli bir avukat ise, Biden’a, politikanın yürütme yetkisini kötüye kullandığını öne sürerek dava açtı. Garrison, öğrenci kredisi affı nedeniyle, iptal edilen miktar üzerinden yeniden vergi vermek zorunda kalacağını iddia ediyor.

TÜRKİYE’DE DE TARTIŞILMIŞTI

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin de şikayetçi olduğu konuların başında KYK öğrenim kredisi borçları geliyor. Bir süredir gündemde olan öğrenim kredisi borçlarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında yeni bir düzenleme getirmişti. Erdoğan, bir kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinin enflasyon ve faiz farklı olmaksızın, sadece anapara miktarında olacağını söylemişti.

Bu karar, öğrenim kredisi borçlarının tamamen silinmesini isteyen öğrencileri memnun etmemişti.

KYK kredisi, 2022 yılında lisans öğrencilerine 850, yüksek lisans öğrencilerine 1700, doktora öğrencilerine 2 bin 550 lira olarak verildi. 2022-2023 öğrenim yılı için zam yapılıp yapılmayacağı ise henüz açıklanmadı.

Odatv.com

Erdoğan