Merkez'in bir haftalık sırrı.. Odatv peşine düştü, Ekonomist Erinç Yeldan'la konuştu

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun yabancı yatırımcılara "Aralık toplantısında faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı" dediği öne sürüldü. Açıklama bir hafta sonra yabancı basında yayınlandı. Odatv bir haftalık süreçte erken pozisyon alınmış mıdır sorusunun peşine düştü. Ekonomist Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan'la konuştuk...

Merkez'in bir haftalık sırrı.. Odatv peşine düştü, Ekonomist Erinç Yeldan'la konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yatırımcılara faiz indirimi yapılmaması olasılığının arttığını söylediği öne sürüldü. Bloomberg'in haberine göre Credit Suisse analistleri "Kavcıoğlu 'Aralık toplantısında faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı' dedi" ifadelerini kullandı. Odatv olası faiz kararının işaretinin bir hafta önceden kapalı bir toplantıda kamuoyunun haberi olmadan verilmesini Ekonomist Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan'a sordu.

Ekonomist Yeldan 'eğer doğuysa notunu' düşerek "Her şeyden önce iktisat yönetiminin düzgün ve şeffaf olmadığını anlatan bir kanıt" dedi.

POZİSYON ALINMIŞ MIDIR?

"Önceden pozisyon alınmıştır" sorusuna Yeldan şöyle yanıt verdi:

"Ne yazık ki Türkiye'nin çok çalkantılı bir dönemde, kurlarda ve fiyatlarda dalgalanmaların olduğu ortamda bu tür belirsizliklerin yol açacağı 'fırsatlar' olacaktır. Bir siyasi yakınlık üzerinden rant elde etme, bu belirsizlik ortamında önceden pozisyon alma, bilgiye erken ulaşma bunlar çok önemli rant yaratan değerli iktisadi bilgiler."

DOĞRUYSA NE YAPILMALI?

Bu iddialar doğruysa eğer yapılması gerekenin kovuşturma olduğunu belirten Yeldan yeterli bilgi olmadığını ve bunu söylemekten imtina ettiğini şu şekilde vurguladı:

"Fakat bunun üzerinde iktisadı da aşan doğrudan doğruya bir kovuşturmayı gerektiren bir güvenlik sorunu. O yüzden ben imtina ediyorum böyle bir şey olmuştur ve ve yanlıştır demek bile şu anda yeterli bir bilgiye sahip değilim.

AVANTAJLAR VE RANTLAR

Ekonomi yönetiminden edinilen bilgiye erken ulaşmanın çok büyük rantlar sağlayacağını hatırlatan Yeldan şunları ifade etti:

"Genel bir şey söyleyeyim, 'Türkiye ekonomisindeki sorunlar siyasi sorunlar, iktisadi değil' diye cümlelere başlıyoruz. Böyle yaratılan kargaşa ve belirsizlik ortamında, ekonomi yönetiminden kaynaklanan bilgiye erken ulaşmanın çok büyük avantajlar ve rantlar getireceği kuşkusuz. Bunun önüne geçilmesi gerekirken bu tür uygulamaların, bu tür şüphelerin ortaya çıkması ekonomiye olan güvensizliği daha da artırıyor."

EKONOMİK TEMENNİ...

"Merkez Bankası Başkanı'nın geç de olsa bugün basına yansıyan demeci, ortada bilinçli bir para politikası olmadığının piyasadaki gelgitlerle yoğrulan çalkantılı bir ekonomi yönetiminin olduğunu vurguluyor" ifadelerini kullanan Yeldan şöyle devam etti:

"Faizlerin düşürülmesi, döviz kurunun yukarıya çıkartılması ihracata yönelme diye bir temenni vardı. Ki ben buna plan diyemiyorum... Şimdi ondan vazgeçileceği, faizin düşürülmeyeceği dolayısıyla dövizdeki yukarı doğru hareketlenmenin önüne geçilecek şekilde Katar gibi ülkelerden fonlar bulunarak, bulunanlar satılarak piyasada dövizin fiyatının düşürüleceği yönünde adımlar atılacağı anlaşılıyor."

BÜYÜK VURGUN VE RANT

"Merkez Bankası yalpalıyor neye göre yalpalıyor piyasadan gelen fırtınalara karşı yalpalıyor" diyen Yeldan erken pozisyon almanın nasıl işleyeceğini de anlatarak sözlerine son verdi:

"Erken pozisyon alma şansına sahip olan bu rantiyer kesim, dövizin bir hafta boyunca yukarıya doğru gideceğini daha sonra merkezin rasyonel ve doğru yöntemleri işaret eden açıklaması ile düşeceğini bilerek bunu kullanmak isteyebilir. Bu küçük değişiklikler kuruşlarla olan işlermiş gibi gelebilir ama milyarlarca dolarlık fon akımının olduğu bir dünyada bu büyük bir rant ve vurgun anlamına geliyor. "

Hazar Şahsuvar

Odatv.com

Erinç Yeldan