İkinci el araç alanları ne bekliyor: 1 liraya 55 bin lira

Döviz kuruna bağlı olarak otomotiv fiyatları vergi dilimleri de dahil olunca daha da katlandı. ESB danışmanlık genel müdürü Erol Şahin otomobil fiyatlarındaki artışın önüne nasıl geçilebileceğinin ve ne zaman araç alınmalı sorularının yanıtını Odatv'ye anlattı.

İkinci el araç alanları ne bekliyor: 1 liraya 55 bin lira

Otomotiv firmaları yılın son fiyat listelerini açıkladı. Bu ay için geçerli olacak fiyatlara göre, artan Euro kurundan dolayı düşük vergi dilimine giren sadece 28 araç kaldı. Bu dilimlerde kalan otomobiller ise genel olarak 1.0 motor hacmine sahip, manuel vitesli düşük seviyedeki araçlar.

Euro kurundaki artışa bağlı olarak değişkenlik gösteren otomotiv fiyatları ağustos ayından bu yana yükseliyor.

Şimdi ise gözler vergilendirmede yapılacak yeni değişimde. Ancak, burada da tüketicilerin karşısına çip krizinden kaynaklı tedarik sıkıntıları çıktı. Bu konuları ESB danışmanlık genel müdürü Erol Şahin Odatv’ye değerlendirdi.

Çip üretiminin çok zor bir süreç olduğunu belirten Erol Şahin “Şu anda da bu konuda sıkıntı var çünkü Asya’da geçen yıl yaz boyunca yaşanan kuraklık, maddi anlamda ve ham madde anlamında yaşanan sıkıntılar otomotiv sektöründe etkili oldu.” dedi.

Pandemi döneminde insanların araç almak yerine, telefon, tablet gibi yoğun çip kullanımları ön planda olan malzemeye ağırlık verdiğini belirten Şahin tedarikçinin malları öncelikle bu tarafa kaydırdığını belirtti.

2022 TAM BİR BİLİNMEZLİK

2022 Türkiye’si tam bir bilinmezlik içinde diyerek ekonomideki güven bunalımının ciddi anlamda sıkıntı yarattığını belirten Şahin Euro’nun 15 TL olmasının fiyatları etkilediğini söyledi.

Şahin, “Bizim araç satış pazarımızın yüzde 60’ını ithal araçlar oluşturuyor. Türkiye’de üretilen o 4 araçta da yine ciddi anlamda ithal malzeme kullanılıyor. Öyle baktığınız zaman. Euro kurundaki 15 TL’nin üzerindeki rakamlar ciddi anlamda fiyatları yukarıya taşıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE VERGİ AVRUPA’DA ÖDÜL

Türkiye’de matrah bedelinin dünyadan farklı belirlendiğini belirten Erol Şahin dünyada araçların vergilendirilmesinin yüzde 15 ila 27 arasında değiştiğini söyledi.

Hatta bazı ülkelerdeki satın alınan araca göre insanlara teşvikler verildiğini söyleyen Şahin, “Biz elektrikli araç için ÖTV alıyoruz, Avrupa’da elektrikli araç almak isterseniz ekstra para alıyorsunuz.” dedi.

1 LİRALIK ARTIŞ 55 BİN LİRA VERGİ GETİRİYOR

Türkiye’de durumun farklı olduğunu belirten Şahin, “Eğer aracın ham fiyatı 92 bin liranın altındaysa yüzde 45 ÖTV alıyoruz, araç ile 92 bin 1 lira ile 150 bin TL arasındaysa o zaman yüzde 50 alıyoruz. 150 bin 1 TL’den itibaren ise yüzde 80 alıyoruz.” diye konuştu.

150 bin lira olan bir araca sadece 1 lira zam geldiğinde aracın fiyatının tam 55 bin TL arttığını belirten Şahin “15, 20, 25, 30 kademeli olarak ÖTV artmalı. Aracın 92 bin liralık kısmına yüzde 45, 150 bin liraya kadar olan kısmı yüzde 50, 150 bin lira üzerindeki kısmına yüzde 80 vergi alırsanız araç fiyatlarında 55 bin 60 bin liralık düşüş olur.” dedi.
Şahin, böylece karaborsanın da birçok anlamda engelleneceğini belirtti.

ÖTV DİLİMİ KÖKTEN DEĞİŞMELİ

Erol Şahin otomobil sektörünün devletten beklediği ana şeyin kurun stabilleşmesi olduğunu söyledi. Kurdaki bu oynaklık yüzünden otomotiv firmalarının fiyatı belirleyemediğini söyleyen Şahin ikinci sorunun ÖTV dilimlerinde olduğunu belirtti.

ÖTV diliminin kökten değişmesi gerektiğini savunan Şahin: “Çok saçma bir uygulama yapıyoruz. Hem vergi alıyoruz hem de verginin vergisini alıyoruz. Bu kadar yüksek enflasyonun ve kurun olduğu ülkede her ay fiyatları değiştirseniz de yine yetişemiyorsunuz. 50’den 80’e çıkan vergi dilimleriyle fiyatlar üzerinde 60 bin lirayı bulan fiyat artışı getiriyor.” dedi.

ARAÇLAR DÜNDEN PAHALI YARINDAN UCUZ

Fiyatların her geçen gün daha da artacağını belirten Şahin “Araç bulabiliyorsanız alın. Şu anki fiyatlar düne göre, pahalı ama yarına göre daha ucuz. Bir sonraki aya göre ise çok daha ucuz. Araç almak isteyenler; araç bulabiliyorlarsa ve ihtiyaçları varsa, aşırı borçlanmadan otomobil alabilirler.” dedi.

İkinci elde fahiş fiyatların olduğunu söyleyen Şahin, "Hiçbir şart altında araçsız kaldım, araç yok deyip de değerinin üzerinde araç almamaları konusunda uyardı. Ben almıyorum onlar da almasınlar" diye tavsiye etti.

SERBEST PİYASADA ‘AL-SATÇI’LARI ENGELLEYEMEZSİN

Şahin, "Bazı otomotiv firmaları otomobil satın alan müşterilerle, otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Firmalar bu yöntemle satın aldığı sıfır kilometre otomobili, yüksek fiyatla elinden çıkaran 'al-sat'çılara engel olmak ve otomobil ticareti yapanların değil, bireysel müşterilerin otomobil almasını sağlamayı hedefliyor.
Bu konuyu sorduğumuz ESB danışmanlık genel müdür Erol Şahin “Al-sat zaten yapılmak zorunda. Serbest Piyasa Ekonomisinde iseniz herkes istediği fiyata alır istediği fiyata satar bunun önüne geçemezsiniz.” ifadelerine yer verdi.

Karaborsaya araç düşmesi konusundaki tezatlara dikkat çeken Şahin “Karaborsaya araç düşme olayına gelince, burada algı büyük derecede ön plana çıkıyor. Karaborsa bir aracın bir şekildeki para kazandırması yani ticarete dönmesi lazım.” diyerek ikinci elde 2021 model araçların satışının geçen yılın yarısında olduğunu söyledi. 2020 yılında satılan 2.el araçların yüzde 25’i 2020 modelken; bu yıl ise sayılar yüzde 14 seviyesinde" dedi.

FİYATI YÜKSELTEN ALICIDIR

Geçen yıl bu fiyat yükseltmenin çok bariz olduğunu belirten Erol Şahin “Bu yıl ise bu sayılar zannedildiğinin daha altında. Çünkü araç yok. Tedarikte sıkıntı var.” dedi.

Bugünkü fiyatlandırmayı vatandaşların belirlediğini söyleyen Şahin “Siz kendi 5 liralık malınıza 10 lira yazarsanız, sizin almak istediğiniz ürüne de 5 liraysa 10 lira yazılacaktır” diyerek arz veya talepten önce bir malın fiyatını belirleyen ana unsurun alıcı olduğunu belirtti.

Aziz Aşık
Odatv.com

ikinci el araç