Çiçeği burnunda Başkan Erinç Sağkan Odatv'ye konuştu: Krizin nedenini biliyoruz

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yeni Başkanı Erinç Sağkan ilk kez Odatv'ye konuştu. Sağkan, "Yeni döneminde TBB, artık mesleğinin ve meslektaşının bir sorun yaşadığı zaman yanı başında olacak bir meslek örgütü olacaktır" dedi. Sağkan hükümetin çoklu baro sistemini de eleştirdi.

Çiçeği burnunda Başkan Erinç Sağkan Odatv'ye konuştu: Krizin nedenini biliyoruz

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu’nda seçim sonuçlandı.

Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın listelerinin yarıştığı seçimde, yeni TBB Başkanı Erinç Sağkan oldu.

TBB Genel Kurulu’nda gerçekleşen seçimlerde Metin Feyzioğlu 159 oy alırken, yeni TBB Başkanı Erinç Sağkan ise 181 oy aldı.

SAĞKAN ODATV'YE KONUŞTU

TBB'nin taze başkanı Erinç Sağkan geleceğe dair planlarını Odatv'ye anlattı.

Sağkan, şunları söyledi:

"Türkiye Barolar Birliği'nin Türkiye için başta avukatlar ve savunma mesleği olmak üzere, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerin teminatı olma noktasında çok önemli bir kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunun bilincindeyiz.

Türkiye'de yaşanan krizlerin temelinde yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş olmasının ana etken olduğunu biliyoruz.

"TARİHİ SORUMLULUK"

TBB'nin öncelikle hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi noktasında ve bir hukuk devleti kimliğine yeniden bürünebilme noktasında yargının bağımsızlığı için çok büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyor.

ÇOKLU BARO

Yargının tek bağımsız kalan savunma mekanizmasının tarihi bir sorumluluğu olduğu inancındayım.

Bu süreç içerisinde savunmanın da bağımsızlığını yitirmesi için bu amaçla yapılan çoklu baro düzenlemesi adı altındaki bir düzenlemenin yasalaştığı süreç baroların ne kadar önemli olduğunun, TBB'nin bu ülkedeki yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü için ne kadar gerekli olduğunun da bir örneği olarak ortaya çıkmıştır.

"TÜRKİYE'NİN BUNA ÇOK İHTİYACI VAR"

Yeni döneminde TBB, artık mesleğinin ve meslektaşının bir sorun yaşadığı zaman yanı başında olacak bir meslek örgütü olacaktır.

Aynı zamanda avukatlar müvekkilleriyle özdeşleştirilip tutuklanırken, durmaksızın şiddete uğrarken, öldürülürken, yalnızlaştırılırken buna ses çıkarmayan bir TBB olmayacak bundan sonra. Mesleğin ve meslektaşının yanında duruş sergileyen, bu ekonomik kaosun içinde ezilmelerine müsaade etmeyen ve etkin çalışacak bir TBB'yi tekrar meslek örgütü olarak kurgulayacağız.

Ülkemizin içinden geçtiği bu çok ağır baskı sürecinin içinde temel hak ve özgürlükleri açıkça ihlal edilen vatandaşlarımız savunmasız kalmayacaklar. Mazbatamızı aldığımız an itibaren ülkesinde kendini hukuki güvenlik içinde hissetmesi için yurttaşlarımızın, onların yalnız kalmayacağı, temel hak ve özgürlüklerin ihlali noktasında ses çıkartan ve sadece ses çıkarmakla kalmayan bu ihlalleri sona erdirmek için etkili şekilde yasal sınırlar içinde mücadele eden bir TBB'yi örgütleyeceğiz. Türkiye'nin buna çok ihtiyacı var.

FEYZİOĞLU NE DEDİ

Sağkan, "Seçim öncesi ve sonrasında Sayın Feyzioğlu ile görüşmeniz oldu mu" sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

"Öncesinde de sonrasında da oldu. Seçim alanında meslektaşlarımızı karşıladık. Yüz yüze de görüştük. Kazandığımız ilan edildikten sonra kalktım yanına gittim. Beni tebrik etti, tokalaştık, süreç için birbirimize teşekkür ettik."

Uğur Can Biçer
Odatv.com

Erinç Sağkan türkiye barolar birliği odatv