Özel sektör çalışanlarının umudu... Promosyon beklentisi

Bankaların memur ve emeklilere dağıttığı 40 bin liraya varan promosyonları özel sektör çalışanları da istiyor. Tüketici Birliği'ne göre bu promosyonları almak için işçilerin dava açmaları gerekiyor.

Özel sektör çalışanlarının umudu... Promosyon beklentisi

Bankaların emekli ve memurlara dağıttığı 40 bin TL'yi bulan promosyon ödemeleri, özel sektör çalışanlarının da gündeminde. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, kamu kurumlarında olduğu gibi çok sayıda çalışanı olan özel sektör kuruluşlarının da çalıştıkları bankalardan personel başına ciddi promosyon ödemesi aldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Yılın ilk 8 ayında bankalar 252 milyar TL kar etmişler. Bu rakam bir önceki yıla göre 40 artış demek oluyor. Bu nedenle bankalar promosyon vermeye çok istekli. Yüksek sayıda çalışanı olan her kurum bankalardan promosyon alıyor. Kamuda olduğu gibi özel işletmelerin de bu paraları çalışanların hesabına yatırması gerekiyor" dedi.

DAVA AÇILIRSA ALINIR

Kamuda çalışanların promosyon alırken özel sektör çalışanlarının almamasını büyük haksızlık olduğuna dikkat çeken Mahmut Şahin şunları kaydetti: "Bankalar promosyon verdiğinde bunu vergiden düşebiliyor. Bu nedenle bankalar kar şiştikçe bunu promosyon olarak dağıtıyor. Kurumlar genelde her yılın Mayıs ve ya Haziran ayında bankalarla görüşüp alacakları promosyon bedelini belirliyorlar. Bu durum sadece kamu kurumları için geçerli değil. Özel sektör şirketleri de aslında alıyor bu promosyonları. Biz tüketici birlikleri olarak yıllardır işçilerin dava açıp bu promosyonları alması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Emsal dava olursa tüm işçiler bu paraları alabilir."

2007 YILINDAN BU YANA UYGULAMADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2007 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulamaya giren banka promosyonlarıyla ilgili genelgeye göre bankalarla yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az beş yıldan çok olamıyor. Yapılan protokoller gereği, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak için de ayrılabiliyor. Genelgede bu tutarların belirlenen amaçlar dışında kullanılmasına müsaade edilmeyeceği ve yıl içinde yapılan harcamaların merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından denetleneceği vurgulanıyor. Dağıtılacak promosyonlarla ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba her personel için eşit tutarlarda aktarılmak üzere altı aylık periyotlarla ödeme yapılıyor. Ancak kurum politikalarına göre tek seferde ödeme yapıldığı da oluyor.

EMEKLİYE VERİLEN TUTAR 10 BİN TL'Yİ BULUYOR

Daha önce promosyonları yılda bir kez artıran bankalar, ocak ve temmuzda yapılan ve toplamda yüzde 80'i bulan zammın ardından neredeyse her ay tutarları güncelliyor. Daha birkaç ay öncesine kadar en fazla ödenen promosyon tutarı 3 bin TL civarındayken, bankalar bu rakamı önce 5 bin TL'ye, sonra 6 bin TL'ye şimdiyse 7 bin 500 TL'ye çıkardı. Ek ödemelerle bu tutar 8 bin TL'yi aşıyor. Hatta bazı bankalarda özel koşullar yerine getirilirse 10 bin TL'yi buluyor.

KAMU KURUMLARINDA ÖDENEN RAKAMLAR

Kurum Anlaşma tutarı (TL)

Türk Hava Yolları: 40.000

Ticaret Bakanlığı: 20.000

Adalet Bakanlığı: 3 yıl, 25.000

Ankara Tarım İl Müd.: 22.100

Ankara İl Kültür Müd.: 25.500

Eskişehir Anadolu Üniv.: 3 yıl, 41.500

Eskişehir Osman Gazi Üniv.: 3 yıl, 31.100

Eskişehir Sağlık Müd.: 3 yıl, 35.200

Bingöl İl Özel İdaresi: 23.805

Keşan Milli Eğitim Müd.: 3 yıl, 25.250

Ağrı İl Milli Eğitim Müd.: 21.950

Saruhanlı Belediyesi: 3 yıl, 19.50

Gaziantep Üniversitesi: 4 yıl, 35.000

Şanlıurfa Harran Üniv.: 3 yıl, 37.250

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü: 5 yıl, 19.205

Eti Maden Genel Müdürlüğü: 36.500

Emniyet Genel Müdürlüğü: 27.000

Odatv.com

banka promosyonu özel sektör promosyon