Şeyh Sait’in torunu konuştu: Hayali bağımsız Kürdistan’dı

Şeyh Sait’in torunu Abdulillah Fırat, İstanbul’daki bir konferansta konuştu. Konuşmasında Atatürk’e hakaret eden Abdulillah Fırat, Şeyh Sait’in hayalinin bağımsız Kürdistan kurmak olduğunu ifade etti. Abdulillah Fırat sözleri, Şeyh Sait’i her yıl anan siyasi partileri akıllara getirdi.

Şeyh Sait’in torunu konuştu: Hayali bağımsız Kürdistan’dı

İstanbul'daki İsmail Beşikçi Vakfı salonunda düzenlenen, “Hareketinden 97 yıl Sonra Şeyh Said Efendi ve İlk Defa Yayımlanan Kitapları” konulu panelde, Şeyh Sait’in torunu, Refah Partisi eski milletvekili Abdulillah Fırat konuştu.

ATATÜRK’E HAKARET ETTİ

Rudaw’ın haberine göre, torun Abdulillah Fırat konuşmasında dedesi Şeyh Sait’ten övgü ile söz ederken, Atatürk’e “Stalin gibi kıyımlar yaptı” diyerek hakaret etti.

Şeyh Sait’in yanındakilere, “Benim ejderham Mustafa Kemal'dir. O gelecek ve bize büyük zulüm yapacak” dediğini öne süren torun Abdulillah Fırat, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’nin Şeyh Sait’in yolundan gittiğini iddia etti.

ŞEYH SAİT’İN TORUNU: HAYALİ BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN

Şeyh Sait'in “bağımsız bir Kürdistan” ideali olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Abdulillah Fırat, "Şeyh Sait ırkçı değildi ancak elbette bağımsız bir Kürdistan İslam Devleti hayali ve arzusu vardı" diye konuştu.

HAMİDİYE ALAYLARININ YÜZDE 80’İ ŞEY SAİT’E BAĞLIYDI

Abdulillah Fırat, Osman döneminde oluşturulan Hamidiye Alaylarının yüzde 80’inin Şeyh Sait’e bağlı aileler olduğunu söyledi. Ermenilerin tehcir sırasında öldürülmesi ile ilgili olaylarda Hamidiye Alayları’nın etkili olduğu tarihçiler tarafından birçok kitapta ve makalede yazıldı.

ŞEYH SAİT’İ KİMLER ANDI

Torun Abdulillah Fırat’ın sözleri, yaşanan Şeyh Sait tartışmalarını akıllara getirdi. İktidar partisi AKP’den birçok isim de daha önce Şeyh Sait’ten övgü ile söz etti. Şeyh Sait’in bir diğer torunu Abdurrahim Fırat AKP’de yöneticilik yaparken, 2015 seçimlerinde AKP Erzurum milletvekili adayı oldu.

AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Şeyh Sait'in idamının 89. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Şeyh Sait’in idamının “katliam” olduğunu söyledi ve bundan CHP’yi sorumlu tuttu.

İLGİLİ HABERLER:
* AKP-HDP cumhuriyet düşmanı Şeyh Said'i paylaşamadı
* Aleviler'den HDP'ye çok sert Şeyh Said yanıtı

2017 yılındaki referandum öncesinde Diyarbakır’da AKP’nin astığı öne sürülen Şeyh Sait afişi tartışmalara neden oldu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın fotoğrafının da bulunduğu pankarta, "Her evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir fatihadır" yazıldı.

Şeyh Sait’in torunu konuştu: Hayali bağımsız Kürdistan’dı - Resim : 1

HDP ise, her yıl sosyal medya hesabından ya da katıldığı panellerle Şeyh Sait anması yapıyor.

İLGİLİ HABERLER:
* HDP’nin Kürtçe Şeyh Sait mesajı tartışma yarattı

*HDP'den Şeyh Said için mevlüd

Atatürk’e hakaretleri ile tanınan ve yakın zaman önce ölen Kadir Mısırlıoğlu da Şeyh Sait’ten “Cumhuriyet tarihinin en büyük adamıdır” diyerek söz etti.

İLGİLİ HABER:

*AKP'nin Şeyh Said sevgisi nereden geliyor

ŞEYH SAİT KİMDİR

Cumhuriyet devrimlerine karşı İslamcı Kürt isyanı örgütleyen Şeyh Sait 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanında idam edilmişti. Cumhuriyet devrimlerinden sonra Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Sait, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal'in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz, namus ve Kuran'ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceğinden bahseden propagandalar yapmıştı. Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak, devrimlere destek verenlerin canlarının ve mallarının helal olduğunu yazdı. Şeyh Sait isyan bastırıldıktan sonra yargılanarak suçlu bulundu.

Odatv.com

Abdulillah Fırat Şeyh Sait'in torunu Atatürk şeyh sait