Uçak modu tarihe karışacak

Avrupa Birliği ülkelerinde seyahat eden hava yolu yolcuları, yakında 5G teknolojisi ile telefonlarını gökyüzünde tam anlamıyla kullanabilecek.

Uçak modu tarihe karışacak

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerindeki uçuşlarda “uçak modu” uygulamasını sonlandırmaya hazırlanıyor.

Komisyon, üye devletlerin 5G frekans bantlarını uçaklar için kullanılabilir hâle getirmeleri için son tarihi 30 Haziran 2023 olarak açıkladı. Bu tarihten itibaren yolcular, uçuşlarda telefonlarının bütün özelliklerini kullanabilecek.

"GÖKYÜZÜ ARTIK SINIR DEĞİL"

AB’nin İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, planın insanlar için yenilikçi hizmetler sunacağını ve Avrupalı şirketlerin büyümesine yardımcı olacağını aktararak “Süper hızlı, yüksek kapasiteli bağlantının sunduğu imkânlar söz konusu olduğunda gökyüzü artık bir sınır değil” dedi.

Avrupa Komisyonuna göre yeni sistem, 100 Mbps’nin üzerinde olabilen 5G tarafından sağlanan çok daha yüksek indirme hızlarından faydalanabilecek ve bir filmin sadece birkaç dakikada indirilmesini sağlayacak. İngiltere Uçuş Güvenliği Komitesi Başkanı Dai Whittingham ise mobil cihazların uçakları nasıl etkilediğine dair bilgi eksikliği sebebiyle uçak modunun önemine dikkat çekti. Öte yandan, ABD’de 5G frekanslarının uçuşları etkileyebileceği ve hatta potansiyel olarak hatalı irtifa ölçümlerine yol açabileceği konusunda bir korku da bulunuyor.

Odatv.com

uçak modu