Çav Bella La Casa de Papel

Elçin Demiröz yazdı...

Odatv’deki ilk yazım Şubat 2018 tarihli “Yılın Dizisi La Casa de Papel” idi. İki sezonluk bu yapım dünyanın birçok yerindeki izleyiciyi kelimenin tam anlamıyla böğründen yakalamış; finaliyle birlikte de gerisinde, ortak bir yoksunluk duygusuna hapsettiği duygudaşlar bırakmıştı.

Bu çaresizliğe tabii ki Netflix koşacaktı. Dizinin yaratıcısı Alex Pina’yı dizinin devamını çekmeye ikna ederek La Casa de Papel’in küllerinden yeniden doğmasına vesile oldu. Başka bir soygun hikayesiyle ilk 2 sezonun adeta reenkarnasyonu gibi başlayan 3. sezonda eski bir sevgiliye dönmüş gibiydik. İyiydi, güzeldi, tanıdıktı ama o ilk sezondaki heyecan yoktu. Sanki nereye çıkacağını bildiğimiz yollardan, aksiyonlardan, diyaloglardan geçiyorduk. Ta ki 4. sezonun sonunda o çok sevdiğimiz Nairobi’nin ölümüne kadar. Her sezon sonunda hepsine, bizden biri gibi bağlandığımız karakterlerden birini feda etmesi dizide adeta zamk görevi görüyordu ama bu sefer strateji değişmişti. Pina, hikayenin ellerinden kaçtığını hissediyor ve yöntem değiştiriyordu. Artık karşımızda sadece kapitalist düzene başkaldıran bir soygun yoktu, alev alev bir savaş vardı.

İşte 5. sezon öfkenin, coşkunun ve intikamın en yoğun olduğu böyle bir yerden başladı. Haliyle de topu yere düşürmek gibi bir niyeti yoktu, olamazdı. İlk 5 bölümünü Eylül ayında izlemiş, peçetelerin yoğun mesai yaptığı son bölümle, yine aynı zamk göreviyle bu sefer hiç ummadığımız Tokyo’ya veda ederek ayrılmıştık. Ve yapımın en zor kısmı gelmişti. Bizi nasıl bir son bekliyordu?

Çav Bella La Casa de Papel - Resim : 1

FİNAL 33 KEZ YENİDEN YAZILMIŞ

Yapımın yaratıcısı Alex Pina La Casa de Papel’i nasıl bitirmek istediğini en başından yola bilerek çıkıyor. Ancak 5. sezona geldiğinde, iki bin dakikadan fazla kurgu ve iki soygundan sonra hikayeyi tasarladığı gibi anlatamadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden 5. sezon Pina ve ekibi için tamamen başka bir gözle baktıkları farklı bir deneyim oluyor. Öncelikle bu kadar sıcak savaşa dayalı bir deneyim bu sezona kadar yapımın geçmişinde yok. Pina, bu yapıya ulaşana kadar senaryonun 33 kez yeniden yazıldığını, son bölümün ise kökten değiştirildiğini ifade ediyor. Nihayetinde amacın mutlu bir son olduğunu ve izleyicinin bakış açısını iyi adamlar ve kötü adamlar arasında tersine çevirmeyi başardıklarını belirtiyor.

ALTIN ÇAĞINDA FİNAL

Pina’nın La Casa de Papel ile ilgili hikayesi de ilginç. Yapımı İspanyol Televizyonu için ilk çekmeye başladıklarında çok genç olduklarını ve hiç paraları olmadığı için çifte mesai yaparak bölümleri zar zor bitirdiklerini ifade ediyor. 70’er dakikalık 15 bölüme sığdırılan dizi İspanya’da çok ses getirmese de Netflix’in teklif sunmasını bir anlamda ilahi adalet olarak değerlendiriyor. Devam sezonlarında hikayeyi geriye doğru açarak, bu başarı ön görülemediği için diziden erken çıkmış olan Berlin’i hikayeye dahil ediyor. Ancak hikayenin 5. sezonda bitmesi tamamen Pina’nın kararı. Karakterlerin yıpranmaması ve dizinin altın çağında final yapması için bunun gerekli olduğunu savunuyor.

5. SEZONDA NELER OLUYOR

5. sezonun 6. bölümü Tokyo’nun ölümü sonrası sıkı bir strateji savaşıyla başlıyor. Ancak daha büyük bir mücadele dışarda, Profesör, Alicia Sierra ve emniyet güçleri arasında gerçekleşiyor. İşte tam da bu noktada, ilk sezondan bu yana çok iyi derinleştirilen geriye dönük anlatımın enerjisi aslında vefalı bir sebep-sonuç ilişkisine dönüşüyor. Hikayenin son dönemeçte sıkıştığı kuytunun üzerindeki örtüyü Berlin açıyor. Üstelik bunu da önceki sezonlarda olduğu gibi yerleştirilmiş gibi yapmamayı başarıyor. Öte yandan asıl sona yaklaşırken dizi, başka küçük sonlarla izleyicisine birkaç ara fren yaptırıyor ve hatta “burada bitti” hissini son derece inandırıcı yaşatıyor. Genelde sancı çeken sonlarda, izleyiciyi kandırarak duygularına manevra yaptıran yaklaşımlara rastlarız ancak yapımın final bölümlerinde hikayeye öyle iyi oturan akış var ki bu adeta güçlü bir sondan önceki öncü depremler gibi duruyor. Finale kadar taşıyan oldukça dinamik aksiyon sahneleri, ilk günkü yola çıkış amacını her zaman hatırlıyor. Hikayenin siyasete, ekonomiye ve adalete uzanan düşünsel amacı, eylemsel dinamiklerle birbirinin ayağına basmadan, el ele akmayı müthiş başarıyor. Kısacası para soygununu gözümüzün önünde bir fikir soygununa çeviriyor.

Çav Bella La Casa de Papel - Resim : 2

İşte tüm bu sebeplerden La Casa de Papel sadece bir soygun dizisi olmadı. Profesör sembolüyle yola çıkış amacı olan bir sistemsel başkaldırıyı çok iyi taşıdı ve son bölümle de potadan geçirdi. Devletin bir sembolü haline gelmiş Merkez Bankası ve içindeki külçe altınların gerçekten altın olup olmadığından çok, olup olmadığının psikolojisi ile ilgilenen bir yöne perspektif sundu ve izleyicinin vicdanını hangi tarafı rasyonel bulacağı konusunda özgür bıraktı. Hem bu bakımdan, hem de yapımın bu kadar sürede biriken duygusal ihtiyaçları bakımından mutlu son bekleyen izleyicisini hayal kırıklığına uğratmadığı gibi, aksiyon olsun diye “sahte” oyunlar kurmayıp, zaman zaman feda etmeyi de bilen kalemin keskin ucuyla izleyicisine aslında her anlamda saygı duyan bir yapım oldu.

Çav Bella La Casa de Papel - Resim : 3

“Şimdi biz ne yapacağız?” diyenler için 2023’de Pedro Alonso’nun canlandırdığı Berlin karakterine hayat veren bir spin-off dizi geliyor.

Son sözü Profesöre bırakalım :

“Her şey istediğimiz gibi olmadı. Ama bir şeyler başardık.

Belki de hayatın bir özeti…

Çav Bella La Casa de Papel…

Elçin Demiröz

Odatv.com

Önceki La Casa de Papel makalelerini merak edenler için:

"Yılın Dizisi La Casa de Papel"

https://odatv.com/makale/yilin-dizisi-la-casa-de-papel-17021839-133343

"La Casa de Papel Çakıldı mı"

https://odatv.com/makale/la-casa-de-papel-cakildi-mi-12042040-182055

"La Casa de Papel Bitiyor, Hem de Nasıl"

https://odatv.com/makale/la-casa-de-papel-bitiyor-hem-de-nasil-209477